Thuisbatterij

Tegenwoordig hebben we voor bijna alle zaken in huis stroom nodig. Of we nu willen wassen, de vaatwasser willen laten draaien of op onze elektrische plaat willen koken – stroom is onmisbaar. Deze stroom kun je verkrijgen via het elektriciteitsnet of je kunt het zelf opwekken met zonnepanelen. Als je je eigen stroom opwekt, wat doe je dan met het overschot? Met een thuis batterij sla je de extra stroom op voor later gebruik. Is de thuis batterij wat voor jou?

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een batterij die je huis van stroom voorziet. Om dit te illustreren, kun je denken aan de accu van je telefoon. Wanneer je je telefoon aan de lader legt, laadt je accu op. Haal je je telefoon van de lader af, dan werkt de gadget nog steeds. Waarom? Je accu is opgeladen en kan nu voor een bepaalde tijd je telefoon van stroom voorzien.

Met een thuisbatterij werkt het ongeveer hetzelfde. De batterij wordt opgeladen wanneer je zonnepanelen zoveel energie produceren dat je het niet allemaal in een keer gebruikt. De batterij slaat deze energie op. Is het de volgende dag zeer bewolkt, waardoor je zonnepanelen te weinig energie opwekken? Of wil je je auto opladen en heb je extra energie nodig? Doordat je batterij het overschot aan energie heeft opgeladen, kun je deze nu gebruiken.

Een thuisbatterij kan ook energie van het elektriciteitsnet opslaan. Laad je batterij op tijdens de daluren wanneer je weinig voor je energie betaalt. Nu kun je tijdens piekuren zonder zorgen een wasje draaien, de vaatwasser aanzetten of je EV opladen. Je gebruikt hiervoor dan namelijk de stroom die je hebt opgeslagen tegen het daltarief.

Een volledig systeem

Aan alleen een thuisbatterij heb je niet zo veel. Vaak is het een onderdeel van een systeem. Onder dit systeem vallen ook je zonnepanelen, een omvormer, een noodschakelaar en een batterij-vermogensmeter.

Een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen is het meest rendabel. Als je voldoende zonnepanelen hebt en een batterij met een flinke capaciteit, zul je zelden of zelfs nooit gebruik hoeven te maken van het elektriciteitsnet.

Waarom een thuis batterij in huis halen?

De thuisbatterij biedt veel voordelen. Allereerst zul je meer profiteren van de groene energie die je opwekt. Wanneer je zonnepanelen teveel energie produceren, gaat deze energie niet verloren. Je batterij slaat het op, zodat je het later kunt gebruiken. Een thuisbatterij helpt je ook om een lager energiefactuur te krijgen. Sla energie op tijdens daluren of sla je eigen opgewekte energie op. Je zult waarschijnlijk nooit meer de piekprijs voor energie hoeven te betalen. Een thuisbatterij werkt ook als back-up. In Nederland valt de stroom niet zo vaak uit, maar zeg nooit nooit. Mocht de stroom een keer uitvallen, dan heb jij een noodstroomvoorziening. Woon je erg afgelegen, waardoor het lastig is om een aansluiting te krijgen met het elektriciteitsnet? Dan is een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen een buitengewoon interessante optie.

Uit welke batterijen heb ik keuze?

Doordat groene stroom opwekken en opslaan steeds populairder wordt, zijn er steeds meer merken op de markt die batterijen aanbieden. Welke moet je kiezen? Er zijn verschillende kwaliteitsmerken waar je je stroom aan kunt toevertrouwen. Zo is er de Enphase thuis batterij. Enphase staat bekend om zijn betrouwbaarheid en de lange levensduur van zijn omvormers. Enphase systemen kunnen wel 30 tot 35 jaar meegaan. Een andere grote naam in de wereld van groene energie is Growatt. Dit is op wereldschaal een van de marktleiders die zich toelegt op slimme energie-oplossingen. Waar Growatt zich eerst focuste op omvormers en zonnepanelen, kun je nu voornamelijk bij ze terecht voor volledig integrale systemen voor smart energieverbruik. De Growatt thuis batterij is zowel geschikt voor aansluiting op PV-systemen als off-grid-systemen.

FAQS

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
De levensduur van zonnepanelen bedraagt gemiddeld 25 jaar. Vaak gaan zonnepanelen nog langer mee. Dit maakt zonnepanelen een goede en duurzame investering, waar je lang plezier van hebt.
Is onderhoud van zonnepanelen nodig?
Zonnepanelen hebben in het algemeen weinig onderhoud nodig. Door de schuine hoek van de panelen spoelt de regen het meeste vuil van een installatie af. De panelen zijn ook beschermd met een coating, dat een vuilafstotende werking heeft.
Heb ik recht op subsidies of belastingvoordelen?
Hoewel er sinds 2013 geen landelijke subsidies meer zijn voor de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen, blijft er nog wel regionale ondersteuning beschikbaar, raadpleeg hiervoor jouw gemeente. Daarnaast kan overtollige energie die wordt opgewekt maar niet wordt gebruikt, moeiteloos worden teruggeleverd aan je energieleverancier via het salderingsproces.
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
De voornaamste voorwaarde om zonnepanelen op jouw dak te laten installeren, is dat je het dak zelf bezit. Als je de ruimte boven je hoofd huurt, bestaat er wellicht nog de mogelijkheid om samen te werken met je verhuurder. Voor woningeigenaren zijn diverse factoren van invloed op de geschiktheid van je dak. Enkele belangrijke overwegingen zijn het oppervlak van het dak, het type dakbedekking, de draagkracht en conditie van het dak, de oriëntatie ten opzichte van de zon en de hellingshoek van het dak.

Ga vandaag nog voor zonnepanelen

whatsapp