Systeem verschillen

Zonnepanelen wekken stroom op. Tot zover is het een bekend gegeven. Iets dat minder bekend is, is dat er altijd een omvormer nodig is om de binnenkomende energie ook daadwerkelijk om te zetten naar wisselstroom. Hoewel het dus in beginsel eenvoudig klinkt, komt er bij de installatie van zonnepanelen toch meer kijken dan je denkt. Dit begint al bij de verschillende systemen die er zijn. Zo kunt u gaan voor een parallel of geschakeld installatiesysteem, maar ook kunt u kiezen voor optimizers. Deze laatste twee zijn zeer gebruikelijk en hebben wij in ons aanbod opgenomen.

Kort gezegd komt het er op neer dat het grootste verschil hem zit in de plek van de aansluiting. Daar waar micro-omvormers zich bevinden op het dak en vanaf daar direct de opgewekte stroom in wisselstroom omzetten, geldt voor een omvormer met optimizers dat deze zich doorgaans op zolder of bijvoorbeeld in een schuur of garage bevindt. In dit laatste geval zullen de zonnepanelen dan ook in serie geschakeld moeten worden.

Micro-omvormers van Enphase

Enphase richt zich op hoogstaande technologie om het maximale rendement uit producten te halen. De micro-omvormers zijn bovendien zeer solide en veiligheid staat hoog in het vaandel, naast een grote mate van gebruikersgemak. Natuurlijk heeft elk merk en elk product zijn eigen voor- en nadelen. We zetten ze hieronder op een rijtje, zodat een goed en helder overzicht ontstaat.

Voordelen

  • Eenvoudige aanpassing van het systeem. Micro-omvormers kunnen gebruikt worden voor kleine systemen en daarbij gemakkelijk uitgebreid of juist weer verkleind worden. Dit biedt het voordeel dat het systeem aan te passen is aan het verbruik per jaar. Daarbij blijft geen enkele situatie altijd hetzelfde. Zo is het mogelijk dat u de beslissing maakt om elektrisch te gaan rijden, een aircosysteem aan te schaffen of de gezinssamenstelling verandert door uit huis gaande kinderen. Dit alles heeft natuurlijk invloed op het energieverbruik en kan om aanpassing vragen. Het is dan wel zo prettig om een systeem te hebben dat deze flexibiliteit biedt.
  • Ruimtebesparend. Een ander voordeel van micro-omvormers is het feit dat u er ruimte mee bespaart. Dit aangezien micro-omvormers zich niet in huis bevinden, maar juist op het dak.
  • Continue opbrengst. Er kunnen zich storingen voordoen die er toe kunnen leiden dat de zonneproductie tijdelijk stopt. Door gebruik van micro-omvormers wordt dit probleem tegengegaan, aangezien niet alle panelen van een omvormer afhankelijk is; iets dat bij een centrale omvormer natuurlijk wel het geval is.

Nadelen

  • Blootstelling aan weersomstandigheden. Hoewel ze IP67-gecertificeerd zijn en voorzien zijn van een goede corrosiewerende behuizing, kan als nadeel genoemd worden dat deze omvormers blootgesteld worden aan alle weersomstandigheden.
  • Lastiger bereikbaar. Het feit dat deze omvormers zich op het dak bevinden, maakt dat ze lastiger bereikbaar zijn. In geval van een storing of ander geval, wanneer bereikbaarheid gewenst is, kan dit als nadeel gezien worden.

Hybride omvormers van Growatt

Growatt is een grote leverancier op het gebied van energieoplossingen. Zo spelen zij met hun hybride omvormer in op de groeiende vraag omtrent duurzaamheid en energiebesparing. Al vele producten hebben zij succesvol op de markt gebracht en ook wij zijn overtuigd van de voordelen van deze omvormer. We lichten ze graag toe en benoemen ook welke aspecten als nadelig gezien kunnen worden. Op deze manier blijven we transparant en kunt u voor uzelf tot een gedegen afweging komen welk systeem voor u de beste keuze is.
Voordelen

  • Aantrekkelijke prijs. Daar waar zonnepanelen gekozen worden om te besparen, willen veel mensen het liefst ook niet al te duur uit zijn als het gaat om de installatie. De kosten van een serie geschakeld systeem middels optimizers ligt aanzienlijk lager dan een systeem met micro omvormers. Een absoluut voordeel dat voor veel mensen doorslaggevend is.
  • Goed beschermd. Het feit dat het centrale systeem zich binnenshuis bevindt, maakt dat het goed beschermd is. Weersinvloeden hebben geen effect op de kwaliteit.
  • Makkelijk bereikbaar. In tegenstelling tot een installatie op het dak van het huis, is dit systeem makkelijk bereikbaar. Zou er een storing optreden, dan vormt de bereikbaarheid geen probleem.

Nadelen

  • Lastiger aan te passen. Daar waar de micro omvormers flexibel in gebruik zijn, ligt dit bij een centrale omvormer wat lastiger. De capaciteit is namelijk gebaseerd op het vermogen van alle panelen bij elkaar opgeteld. Zou u hier een aanpassing in willen doen, ongeacht of het nu het toevoegen of verwijderen van een of meerdere panelen betreft, dan kan het zijn dat u de omvormer zelf ook dient te vervangen.
  • De productie stopt bij storing. Aangezien de zonnepanelen op een centrale omvormer zijn aangesloten, vallen deze als het ware allemaal uit op het moment dat er een storing optreedt.

FAQS

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
De levensduur van zonnepanelen bedraagt gemiddeld 25 jaar. Vaak gaan zonnepanelen nog langer mee. Dit maakt zonnepanelen een goede en duurzame investering, waar je lang plezier van hebt.
Is onderhoud van zonnepanelen nodig?
Zonnepanelen hebben in het algemeen weinig onderhoud nodig. Door de schuine hoek van de panelen spoelt de regen het meeste vuil van een installatie af. De panelen zijn ook beschermd met een coating, dat een vuilafstotende werking heeft.
Heb ik recht op subsidies of belastingvoordelen?
Hoewel er sinds 2013 geen landelijke subsidies meer zijn voor de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen, blijft er nog wel regionale ondersteuning beschikbaar, raadpleeg hiervoor jouw gemeente. Daarnaast kan overtollige energie die wordt opgewekt maar niet wordt gebruikt, moeiteloos worden teruggeleverd aan je energieleverancier via het salderingsproces.
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
De voornaamste voorwaarde om zonnepanelen op jouw dak te laten installeren, is dat je het dak zelf bezit. Als je de ruimte boven je hoofd huurt, bestaat er wellicht nog de mogelijkheid om samen te werken met je verhuurder. Voor woningeigenaren zijn diverse factoren van invloed op de geschiktheid van je dak. Enkele belangrijke overwegingen zijn het oppervlak van het dak, het type dakbedekking, de draagkracht en conditie van het dak, de oriƫntatie ten opzichte van de zon en de hellingshoek van het dak.

Ga vandaag nog voor zonnepanelen

whatsapp