Meterkast vervangen

Een van de belangrijkste onderdelen van een woning is toch wel de groepenkast. Deze moet volledig functioneren (aangepast op uw behoefte) en bovenal veilig zijn. Maar wat doet zo’n groepenkast nu precies? In het kort komt het er op neer dat een groepenkast verantwoordelijk is voor het verdelen van de inkomende stroom. Is uw groepenkast mogelijk toe aan vervanging?

Waarom oude meterkast vervangen?

Een nieuwe woning gekocht, verbouwplannen of staat er binnenkort een elektrische auto op de oprit? Dit zijn enkele voorbeelden, waarbij het wenselijk kan zijn om de meterkast eens goed onder de loep te nemen. In veel gevallen is uitbreiding of vervanging namelijk essentieel, maar om welke belangrijke redenen moet dit nu gebeuren?
Meterkast is verouderd
Het kan zijn dat uw groepenkast al wat jaartjes oud is en daardoor niet aan de huidige veiligheidseisen voldoet. In dit geval wordt het sterk aanbevolen om de groepenkast op zijn minst even te laten controleren. Niet altijd, maar vaak wel, blijkt het nodig om deze te vervangen. Dit wilt u natuurlijk laten doen door een professional, zodat u er zeker van bent dat dit vakkundig gedaan wordt. Of het nu om controle of vervanging gaat: greenenergypro.nl is u graag van dienst.
Een te lage capaciteit
Een andere reden die wij veel tegenkomen, is het feit dat de huidige capaciteit onvoldoende is voor de aanpassingen die er zijn gedaan of aan komen. Neem nu bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. Een zeer verstandige en duurzame keuze, maar wel een typisch moment, waarbij goed gekeken moet worden of de huidige capaciteit van de meterkast nog wel voldoende aansluit bij de hoeveelheid stroom die opgewekt zal worden en in elk ander geval, de vraag naar energie.

1 & 3 fase meterkast

Veel voorkomende termen op het gebied van elektriciteit hebben te maken met onder andere het vermogen en het type aansluiting. U heeft vast wel eens gehoord van een zogeheten 1-fase of een 3-fase-aansluiting, maar wat houdt dit precies in? Hieronder geven we een beknopte omschrijving. Mocht u na het lezen daarvan op zoek zijn naar advies, dan kunnen wij u daarmee van dienst zijn. Tevens bent u bij ons aan het juiste adres als het gaat om het deskundig installeren van een nieuwe of uitgebreidere groepenkast. Het maakt daarbij niet uit of het een 1-fase of 3-fase groepenkast betreft.

1-fase aansluiting

Iedere woning is aangesloten op het elektriciteitsnet. In uw meterkast bevinden zich dan ook kabels die verantwoordelijk zijn voor deze verbinding. Voor de gemiddelde woning is een 1-fase aansluiting in principe voldoende. Op een 1-fase aansluiting mogen maximaal 12 groepen aangesloten worden. U herkent dit type meterkast, doordat er twee draden onder uit de kast komen, hoewel het ook vaak op de meter zelf aangegeven staat als 220/230 V.

3-fase aansluiting

Staat er 3×220/230 V, dan beschikt uw woning over een 3-fase aansluiting. U zult dan 4 draden onder uit de kast zien komen. Een 3-fase aansluiting resulteert in een groter beschikbaar vermogen, doordat er namelijk niet één, maar drie fase draden beschikbaar zijn, elk met een vermogen van 230 volt. Heeft, of gaat u voor, een 3-fase aansluiting, dan kunt u meer dan 12 groepen aansluiten.

Aantal groepen

Afhankelijk van uw aansluiting, kunt u dus een maximaal aantal groepen in uw meterkast hebben. Hoeveel groepen u nodig heeft, is afhankelijk van uw gebruik. Doordat het belang van duurzaamheid door steeds meer mensen als essentieel gezien wordt, is er een groeiende vraag naar een grotere elektriciteitscapaciteit. In uw woning houdt dit in dat uitbreiding van de groepenkast vaak wenselijk is.

FAQS

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
De levensduur van zonnepanelen bedraagt gemiddeld 25 jaar. Vaak gaan zonnepanelen nog langer mee. Dit maakt zonnepanelen een goede en duurzame investering, waar je lang plezier van hebt.
Is onderhoud van zonnepanelen nodig?
Zonnepanelen hebben in het algemeen weinig onderhoud nodig. Door de schuine hoek van de panelen spoelt de regen het meeste vuil van een installatie af. De panelen zijn ook beschermd met een coating, dat een vuilafstotende werking heeft.
Heb ik recht op subsidies of belastingvoordelen?
Hoewel er sinds 2013 geen landelijke subsidies meer zijn voor de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen, blijft er nog wel regionale ondersteuning beschikbaar, raadpleeg hiervoor jouw gemeente. Daarnaast kan overtollige energie die wordt opgewekt maar niet wordt gebruikt, moeiteloos worden teruggeleverd aan je energieleverancier via het salderingsproces.
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
De voornaamste voorwaarde om zonnepanelen op jouw dak te laten installeren, is dat je het dak zelf bezit. Als je de ruimte boven je hoofd huurt, bestaat er wellicht nog de mogelijkheid om samen te werken met je verhuurder. Voor woningeigenaren zijn diverse factoren van invloed op de geschiktheid van je dak. Enkele belangrijke overwegingen zijn het oppervlak van het dak, het type dakbedekking, de draagkracht en conditie van het dak, de oriëntatie ten opzichte van de zon en de hellingshoek van het dak.

Ga vandaag nog voor zonnepanelen

whatsapp