Laadpalen

De overgang naar een duurzame samenleving begint met duurzame energie, en in dit verband spelen laadpalen een essentiële rol. Een aanzienlijk aantal mensen maakt gebruik van voertuigladers bij hun woningen of bedrijfspanden. Deze faciliteiten maken het mogelijk om elektrische voertuigen op te laden, wat uiteindelijk leidt tot een vermindering van CO2-uitstoot en de verspreiding van andere schadelijke stoffen in het milieu. Elektriciteit, als schone energiebron, maakt milieuvriendelijke werking van elektrische auto’s mogelijk tegen een economisch voordelig tarief. Diverse soorten laadpalen zijn beschikbaar, elk met specifieke doelen, variërend van privégebruik tot die langs snelwegen. Bovendien nemen bedrijfspanden tegenwoordig in toenemende mate laadpalen op voor hun voertuigen.

Hoe werkt een laadpaal?

Een laadpaal wordt aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Bij privégebruik wordt deze verbonden met de meterkast in de woning. Elektrische auto’s zijn uitgerust met een bijgeleverde stroomkabel, waarmee ze aan de laadpaal worden gekoppeld. Aangezien elke auto een andere accu heeft, varieert de laadsnelheid tussen voertuigen. Thuisladers zijn specifiek ontworpen voor privégebruik, wat betekent dat ze langzamer laden in vergelijking met openbare laadpalen die te vinden zijn bij parkeerplaatsen, openbare voorzieningen en laadstations.

Langzaam versus snelladen

Langzame laders of “granny laders” zijn het voordeligst in aanschafprijs. Je legt je elektrische auto een nacht aan de lader. Ze laden met een vermogen van 3,4 tot 7,4 kW. Een granny lader heeft een vermogen van ongeveer 2,3 kW. Soms duurt het ruim een dag, voordat de accu vol is. Door de auto elke nacht te laden, kun je het voertuig dagelijks gebruiken. Niet elke elektrische auto moet een nacht of dag laden. Sommige accu’s zitten sneller vol. Overweeg voor jezelf of een langzame lader handig is.

Snelle laders zitten meestal bij laadstations, bedrijven en parkeerterreinen. Ze beschikken over een omvormer, waardoor ze sneller stroom kunnen leveren. Meestal kun je op een vermogen van minstens 50 kW rekenen. Je moet een speciale kabel voor een snellader gebruiken. Je vindt de kabels bij ieder laadstation. Je hoeft je eigen laadkabel dus niet mee te nemen. Snelladen is wel een stuk prijziger. Je betaalt al snel € 0,70 – € 0,90 euro per kWh. Je hebt tegenwoordig ook relatief snelle laadpalen voor zakelijk of privé gebruik. Deze palen kun je thuis laten installeren. Ze hebben een vermogen van 11 kW tot soms wel 22 kW.

Hoeveel fasen heb ik nodig?

Moet je voor een 1 en 3 fase laadpaal kiezen? Heb je een-fase stroom in je meterkast? Dan kun je alleen langzamere laadpalen aansluiten. Drie-fase stroom is sneller en efficiënter. Je kunt bij je netbeheerder altijd om een verzwaring vragen. Deze zal de meterkast dan aanpassen, zodat je een drie-fase laadpaal aan kunt sluiten. Controleer altijd je stroomaansluiting, voordat je een laadpaal in huis haalt.

Zakelijk laden

Zakelijke laders vind je op bedrijventerreinen, parkeerterreinen, bij openbare voorzieningen en in winkelcentra. Zakelijk laden is sneller dan particulier laden. Bedrijven kunnen laders voor meerdere voertuigen kwijt. Bovendien zijn deze laadpalen vaak van slimme functies en een internetverbinding voorzien, zoals Wi-Fi en 4G LTE. De laders zijn online te beheren en gebruiken effectieve firmware-updates. Meestal laden ze met een vermogen van 22 kW. De stroompalen kunnen makkelijk uitgebreid worden, door bijvoorbeeld een hub en een cluster van meerdere palen aan te schaffen.

Load balancing

Load balancing zorgt voor een gebalanceerd stroomnetwerk. Deze raakt niet overbelast, zodra er meerdere apparaten op een groep zijn aangesloten. Je krijgt dan niet met kortsluiting en stroomstoringen te maken. Laders voor elektrische voertuigen trekken veel stroom. Hierdoor kan een jacuzzi, wasmachine of inductiekookplaat het wel eens begeven. Deze techniek voorkomt dus een hoop gedoe. Goede palen beschikken meestal over load balancing. Een installateur kan inschatten of load balancing nodig is. Hij kijkt of je andere zware apparaten in je huishouden of onderneming hebt. Load balancing is bij zakelijk laden eigenlijk altijd noodzakelijk.

FAQS

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
De levensduur van zonnepanelen bedraagt gemiddeld 25 jaar. Vaak gaan zonnepanelen nog langer mee. Dit maakt zonnepanelen een goede en duurzame investering, waar je lang plezier van hebt.
Is onderhoud van zonnepanelen nodig?
Zonnepanelen hebben in het algemeen weinig onderhoud nodig. Door de schuine hoek van de panelen spoelt de regen het meeste vuil van een installatie af. De panelen zijn ook beschermd met een coating, dat een vuilafstotende werking heeft.
Heb ik recht op subsidies of belastingvoordelen?
Hoewel er sinds 2013 geen landelijke subsidies meer zijn voor de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen, blijft er nog wel regionale ondersteuning beschikbaar, raadpleeg hiervoor jouw gemeente. Daarnaast kan overtollige energie die wordt opgewekt maar niet wordt gebruikt, moeiteloos worden teruggeleverd aan je energieleverancier via het salderingsproces.
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
De voornaamste voorwaarde om zonnepanelen op jouw dak te laten installeren, is dat je het dak zelf bezit. Als je de ruimte boven je hoofd huurt, bestaat er wellicht nog de mogelijkheid om samen te werken met je verhuurder. Voor woningeigenaren zijn diverse factoren van invloed op de geschiktheid van je dak. Enkele belangrijke overwegingen zijn het oppervlak van het dak, het type dakbedekking, de draagkracht en conditie van het dak, de oriëntatie ten opzichte van de zon en de hellingshoek van het dak.

Ga vandaag nog voor zonnepanelen

whatsapp